14/01/2018

Games in de zorg

Sinds de opkomst van games wordt er op een andere manier naar games gekeken. Zo waren games in de eerste instantie puur bedoeld ter vermaak, maar gedurende de jaren zijn we games op een andere manier gaan bekijken. Zo hebben we onderzoek gedaan naar de educatieve aspecten van games en zijn we tot de conclusie gekomen dat zelfs online spelletjes ons veel kunnen leren. Op het moment dat games worden gebruikt voor educatieve en maatschappelijke doeleinden spreken we ook wel over serious gaming.

De laatste jaren is het aantal bedrijven in de game industrie ontzettend gestegen en we horen dan ook bij de top als het gaat over serious games. Een van de belangrijke spelers is IJsfontein. Het bedrijf IJsfontein richt zich op het maken van serious games en is daar bij een van de grootste spelers van dit moment in Nederland. Om ervoor te zorgen dat hun games inderdaad tot de besten behoren werken ze samen met klanten of personeel die ervoor zorgen dat ze een beter inzicht krijgen op de game en wat er verwacht wordt.

De zorg is een van de sectoren waar de meeste serious games voor worden ontwikkeld. Zo heeft IJsfontein in samenwerking met het Radboud-ziekenhuis een game ontwikkeld voor de zorg. De game leert personeel beter om te gaan met agressiviteit om escalerende situaties te voorkomen. Zo focust de game zich op het herkennen van bepaalde vormen van agressie en de manier waarop het personeel moet anticiperen.
De game vervangt grotendeels een driedaagse cursus, waardoor het personeel nu nog maar één dagdeel naar de cursus hoeft te gaan. Op deze manier wordt er veel tijd en geld bespaart. Toch wordt er ook aangegeven dat de game geen fysieke aspecten kan vervangen, daarom is het ook belangrijk dat het personeel een cursus bij woont die zich totaal richt op de fysieke aspecten.

Alhoewel het onderwerp van de game erg serieus is, hebben de game developers er juist voor gezorgd dat het spel een speels uiterlijk heeft. De game zorgt er juist voor dat de spelers dingen doen die ze in het echte leven niet zouden doen. Op deze manier worden ze zich bewust van de consequenties van bepaald gedrag. Het is dan ook bijna de bedoeling dat je situaties uit de hand te laten lopen. Is het in een normale game juist de bedoeling dat je beter wordt om naar het volgende level te gaan, bij serious gaming gaat het erom dat je zo goed mogelijk leert om te gaan met de situatie.

Er zijn dus veel verschillende soorten online games en spelletjes die geschikt zijn voor zowel personeel als patiënten van een ziekenhuis. Games hebben absoluut een positieve bijdrage aan een ‘gezondere’ samenleving.

Bron:
Gamer.nl