12/01/2018

Ouderen kijken niet naar de toekomst

Hoewel het maken van plannen van de toekomst vooral iets is wat men associeert met jongeren, valt er voor ouderen degelijk ook nog wel over veel zaken na te denken. Dat zijn echter meestal niet de meest prettige onderwerpen en het blijkt dan ook dat veel ouderen deze zaken mijden. Het regelen van de uitvaart bijvoorbeeld of het treffen van voorzieningen vereisen bijvoorbeeld een goede planning, waar men toch ruim van tevoren al het nodige voor zou moeten regelen. Dat ouderen zich niet genoeg met deze onderwerpen bezighouden blijkt uit onderzoek van de ANBO, de grootste belangenorganisatie voor ouderen.

ouderen-toekomst

Gebrek aan inzicht

Verder geeft het onderzoek ook aan dat ouderen eigenlijk te weinig kennis hebben van de zorg. Men gaat er vaak vanuit dat het te zijner tijd wel geregeld zal worden, maar men beseft zich vaak niet hoe zeer de wereld van zorg op dit moment aan het veranderen is. De zorgstaat wordt steeds minder vanzelfsprekend, waardoor het juist belangrijker wordt veel zaken zelf te regelen.

ouderen-inzicht

Sparen voorkomt problemen

De revalidatie na een operatie, de thuiszorg die helpt bij de dagelijkse taken, het zijn allemaal zaken die geld kosten. Juist in de levensfase dat men steeds meer afhankelijk wordt van anderen zijn deze onmisbaar. Doordat veel ouderen niet zorgen voor een financiële reserve voor deze hulp, lopen zij de kans op hun oude dag nog flink in de problemen te raken. De ANBO pleit dan ook voor meer bewustzijn van dit onderwerp en wijst ouderen op het belang voor ouderen om zelf actiever te worden in het regelen van hun zorg.